top of page

Vad är grön skönhet? naturlig skönhet? Vi reder ut begreppen.

Hej min gröna vän! Hur mår du idag?


Det gröna badrumsskåpet har de senaste veckorna lanserat en podd (!) som finns här på hemsidan men även på Anchor, Apple podcast och Spotify. Jag är otroligt stolt över den här podden och det känns otroligt roligt att dela med mig av grön skönhet och kosmetisk kemi på ett helt nytt sätt! Just nu ligger 2 episoder ute och på söndag kommer episod 3 så det är bara in och lyssna!


Och inte nog med att vi har lanserat en podd på svenska, den 3 november lanseras episod 1 av den engelska versionen av podcasten som vi har valt att kalla "The green beauty cabinet!" I kombination med den lanseringen har vi skapat möjligheten för fler människor att få tillgång till all information på den här hemsidan så nu kan du byta språket från svenska till engelska.


Så många nya härliga grejer på gång och det känns helt underbart!


I det här blogginlägget kommer jag att gå igenom 7 olika definitioner av skönhet. När du startar din gröna skönhetsresa blir du introducerad för ett antal nya begrepp som naturlig skönhet, botanisk skönhet, clean beauty m.m. Dessa begrepp är grundpelarna till dina nya värderingar.

Jag går igenom dessa begrepp för att du ska få en större förståelse för vad företag faktiskt säljer dig när dom säger att deras produkter innehåller 97% naturliga ingredienser eller att den är vegansk. Ju mer du vet om dessa begrepp, desto lättare blir det för dig att välja produkter som motsvarar dina värderingar.  1. Naturlig skönhet/naturliga ingredienser Kan delas in i tre kategorier: Rent naturligt = Ingredienser plockade från naturen som har gått igenom en fysisk bearbetning men som inte har ändrat den kemiska strukturen av växten. Ex. sheasmör & kallpressad avokadoolja. Naturally derived = Ingredienser plockade från naturen som har genomgått någon form av kemisk bearbetning för att bli en funktionell ingrediens. Ex. Emuleringsmedel. Nature identical = Ingredienser som är gjorda i ett labb och är kemiskt identiska till deras motsvarighet i naturen.

  2. Botanisk skönhet Har sitt ursprung i växter som ex. örter, bär, rötter, blommor, frukt, löv och frön. Ett naturligt alternativ till syntetiska ingredienser.

  3. Clean beauty Är skönhet som är säker för konsumenter att använda och där producenten är transparent med ingredienslistan. Brukar kallas för non-toxic/giftfri skönhet. Clean beauty använder inte bara naturliga ingredienser utan även ingredienser skapade i labratorium.

  4. Grön skönhet Är skönhetsprodukter som är framställda/producerade och förpackade etiskt och på ett hållbart sätt. Är också synonymt med ekologiskt framställda produkter. Kan även definieras som ett paraplybegrepp där till exempel naturlig skönhet inkluderas.

  5. Cruelty-free Innebär att skönhetsprodukten inte har testats på djur.

  6. Vegansk skönhet Är skönhetsprodukter som inte innehåller några animaliska ingredienser, inklusive bivax och honung.

  7. Indie beauty Innebär att skönhetsmärket är grundat och/eller drivs av en entreprenör och att det är ingen finansiering eller backing från kosmetika företag.
Vill du ha en mer ingående genomgång av dessa definitioner rekommenderar jag episod 1 av vår podcast!Ha en fantastisk dag och kom ihåg min gröna vän, sanningen finns i ingredienslistan.

Julia


Comments


bottom of page