top of page

Vårens härligaste skrubb!

Uppdaterat: 2 nov. 2022

Våren börjar äntligen komma till Hälsingland och det får mig att längta efter promenader vid ån där jag kan hitta vitsippor som får följa med mig hem i en stor bunt. Jag längtar efter solen som värmer mina kinder, knaster under mina kängor från grus som inte har blivit uppsopat ännu, påskliljor i mitt vardagsrumsfönster och björklöv som börjar växa fram på trädets grenar.


Våren är min favorit årstid, inte bara för att jag fyller år på våren vilket är en trevlig bonus, utan våren anser jag har med sig hopp. Den har med sig energi, nya idéer och den börjar färga världen i en ljus nyans av grönt. I detta nu som jag skriver detta inlägg hör jag fåglarna kvittra, också ett tecken på att våren är här och det gör mig otroligt lycklig!

År 2020 var jag väldigt inne på att testa att göra mina egna hudvårdsprodukter. En utav anledningarna var att jag hade det lite tufft med ekonomin på grund av arbetslöshet och kunde inte köpa de hudvårdsprodukter som jag önskade, så jag fick vara uppfinnelserik och hitta andra alternativ för att fortfarande ta hand om min hud på det sättet jag ville och behövde. Jag är extremt tacksam för det som min ekonomiska situation tvingade mig till för det gjorde att jag började experimentera med hemmagjord naturlig och botanisk hudvård. Dessa experiment resulterade i världens mest underbara björkskrubb!Jag hade läst om de positiva effekterna av björkens olika delar tidigare och jag blev inte besviken av min egna skapelse. Herregud vilken fin färg det blev på den och vilken doft! Äkta doft av vår är det enda sättet som jag kan beskriva den på! Jag fullkomligt älskar den här skrubben och det är en absolut självklarhet att jag ska dela med mig av den till er. Receptet nedan blir en stor sats men förvarar du den i kylskåpet i en tät burk kommer den att hålla i ungefär 6 månader så det gör ingenting! Du kan självklart göra hälften så mycket om du vill men jag har en känsla utav att du kommer ångra att du inte gjorde en hel sats från början.

Jag rekommenderar starkt att du blandar i några droppar eterisk olja i din skrubb för en doftupplevelse för dina sinnen som är helt magisk. Den senaste versionen av björkskrubb som jag gjorde hade jag i eterisk olja med damascener ros och den kombinationen var något utöver det vanliga!Här kommer receptet.


En stor sats 2 dl färska björklöv

5 dl socker

2.5 dl vegetabilisk olja - Jag brukar använda olivolja eller rapsolja

1 msk honung


skalet från 1 citron - valfritt

2-3 droppar eterisk olja - valfritt (rosolja och björk är en fantastisk kombination!)


Mixa ihop allt i en matberedare eller med en stavmixer. Förvara i en glasburk i kylen mellan användningarna. Njut av din magiska vårskrubb! Och njut av denna magiska vår!

bottom of page