top of page

Våga testa olja!

Uppdaterat: 2 nov. 2022

I torsdags var jag i Liljeholmsgallerian för att hitta ett par nya skor och på väg mot Scorett började en tjej prata med mig för att hon ville ge mig ett gratisprov på en ögonmask. Efter att hon hade förklarat hur jag skulle använda masken gav hon mig en komplimang för min fina hy vilket gjorde min dag!

Jag väljer att tro att hon verkligen tyckte att min hy var jättefin och inte att det var ett säljtrick och jag tackade henne för komplimangen utan att tveka. Hon började fråga mig om min hudvårdsrutin och jag förklarade att oljor är en stor del av min hudvårdsrutin. Det blev en kort konversation då jag ville komma iväg till Scorett men jag tänkte att jag berättar för dig vad jag skulle ha sagt till henne om vi hade fortsatt att prata om varför oljor är en sådan stor del av min hudvårdsrutin!


Innan jag började med min skönhetsdetox var oljor något som jag förknippade med matlagning. Olivolja, rapsolja och solrosolja var egentligen de oljor som jag visste om och för mig var det så att man använde dessa oljor till att ringla på sallad och eventuellt steka i. Tanken på att ha dessa i hudvård skulle aldrig ha slagit mig. Men så började jag min gröna skönhetsdetox och jag blev medveten om hur underbara dessa oljor kan vara i hudvård! Jag blev dessutom medveten om hur många fler vegetabiliska oljor det fanns att använda i hudvård som hade använts i andra länder i hundratals år. Oljor som arganolja, avokadoolja, hampafröolja, baobabolja, gurkörtsolja, ringblomsolja, aprikoskärnolja, jojobaolja och mandelolja. Så många olika alternativ med fantastiska egenskaper beroende på vad du vill att den ska göra för dig.


För mig med torr hud blev jag rekommenderad att testa avokadoolja vilket gjorde enorm skillnad, speciellt på vintern. Sen var det arganolja för hår och hårbotten, ringblomsolja för irriterad och inflammerad hud och sådär fortsatte det tills jag hade testat alla möjliga och inte kunde leva utan mina oljor i min hudvård!


Okej, innan jag argumenterar för varför du verkligen borde inkludera vegetabilisk olja i din hudvård vill jag förklara skillnaden på vegetabilisk olja och mineralolja som du kanske har testat tidigare (medvetet eller omedvetet).MINERALOLJA VS VEGETABILISK OLJA


Mineralolja är en olja som framställs industriellt från bergolja.

Den har ingen vårdande effekt på huden som vegetabiliska oljor har utan den blockerar hudens porer genom att lägga sig som en hinna vilket kan resultera i bland annat acne.

Jag vill påstå att det är tack vare mineraloljans effekter på vår hud som så många är skeptiska till att inkludera olja i deras hudvårdsrutin. Har man en gång testat produkter med mineralolja som har resulterat i acne m.m då förstår jag om man är skeptisk men vegetabiliska oljor är något helt annat!


Vegetabiliska oljor har använts i hundratals år inom hudvård och är otroligt vanligt i Asiatiska länders hudvårdsrutin. I och med att oljan kommer från växter innehåller dom näringsämnen, antioxidanter och har på det viset en skyddande, nästan en magisk effekt på våra olika hudtyper. Vegetabiliska oljor går ner i huden istället för att lägga sig som ett lager. Den blockerar inte våra porer utan lämnar en mjuk känsla och kan även ha effekter på till exempel celluliter, eksem eller skapa ett glow (morotsfröolja har den effekten!)


Jag uppmuntrar alla jag känner till att lägga till vegetabiliska oljor i deras hudvårdsrutin speciellt om de har torr hud och hårbotten och även lägga till eteriska oljor för extra boost!


Jag har full förståelse om du känner dig skeptiskt, det var jag med innan jag gav vegetabiliska oljor en chans och visst min hud reagerade till en början men så är det när du går från syntetiska produkter till gröna produkter. Huden måste ställa om och det kan resultera i tillfällig acne men har du tålamod lovar jag att det kommer att vara värt det!


Om jag skulle rekommendera en olja att testa för dig som aldrig har testat vegetabiliska oljor är mandelolja mitt förslag. Mandelolja är mild, rik på e-vitamin och flera nyttiga fettsyror som gör din hud extremt mjuk. Jag använder den på mina tillfälliga eksem och den har även gjort min hud mer jämn. Passar både i ansiktet och resten av kroppen.


Om du är allergisk mot mandel skulle jag rekommendera aprikoskärnolja som har liknande egenskaper och näringsämnen.Jag hoppas att detta inlägg var till någon hjälp och vill du veta mer om vegetabiliska oljor rekommenderar jag avsnittet "Växtbaserade oljor" under " Grön hudvård". Du kan även skicka ett meddelande till mig via kontaktformuläret.


Ha en underbar dag!

Julia

Comments


bottom of page