top of page

Hudlära 101: Hudens olika lager

Vår hud är ett fascinerande organ som skyddar oss på otroligt många sätt genom våra tre huvudskikt som heter epidermis, dermis och hypodermis.


Dessa tre skikt består av funktionella lager av celler, immunceller, blodkärl, talg och svettkörtlar. Cellerna i sin tur samarbetar en drös goda bakterier och svampar som lever i och på huden. Tillsammans avgör de din hudtyp (Normal, torr, oljig, kombinerad) och om du ska ha någon hudsjukdom som psoriasis och det min efterforskning har visat är att detta kan ändras beroende på årstid och ålder.



Epidermis eller överhuden är den del av huden som vi kan se och röra vid. Det är ett väldigt tunt lager, max 0.1 millimer, och fungerar som ett skydd och en barriär.

Det allra yttersta skiktet av epidermis kallas för hornlagret, stratum corneum och det skiktet skyddar kroppen mot kyla, UV-strålning, bakterier och virus. Cellerna som finns i hornlagret är omgivna av en fuktbevarande hinna som kallas hydrolipidfilm och hydrolipidfilmen består av sebum, vilket är en blandning av oljorna som produceras i talgkörtlarna, vatten och fuktbindare. Och fuktbindarna består av salt och syror.


I epidermis finns det också två sorters hudceller som ansvarar för förnyelseprocessen av epidermis, keratinocyter som är de celler som vandrar upp mot hudens yttersta skikt, alltså hornlagret och melanocyter som är pigmentceller. Det är dom som bygger upp din hudfärg.


Vi lämnar epidermis och går vidare till nästa lager som heter dermis som även kallas för läderhuden.

Dermis har, precis som epidermis särskilda funktioner. Den ger hudens stabilitet, kontrollerar vår kroppstemperatur, förser epidermis med syre och näringsämnen, leder signaler från känselcellerna samt backar upp immunsystemet. Den har väldigt många och viktiga funktioner.

Dermis består av kollagen och elastin vilket är två proteiner som ger huden spänst och elasticitet. Dessa proteiner omsluts i huden av en geléliknande substans som innehåller hyaluronsyra och det här är ett ämne som kosmetikaföretag försöker tillsätta mer och mer i sina produkter, framför allt i anti-age produkter då hyaluronsyran kan tillsätta extra fukt till en hud där kollagenet har börjat minska vilket har resulterat i att rynkor har börjat uppstå och huden har blivit slappare.

Fuktighetshalten i huden är viktig för att skapa elasticitet och för att bibehålla hudens struktur och spänst. Efter 25 års ålder bryter vi ner mer kollagen än vi nybildar. Vi förlorar ca 1% kollagen varje år och genom att tillsätta hyaluronsyra försöker kosmetikaföretag motverka detta. Hyaluronsyra är också ett hudeget ämne.


Förutom hudegna ingredienser finns det i dermis talgkörtlar och våra hårrötter. Och om du minns så är det sebum från talgkörtlarna som tillsammans med vatten och salt från svett och syra från bakterier som bildar hydrolipidfilmen i epidermis.

Om dina talgkörtlar producerar mer sebum än vad hudens porer kan hantera kan du få den hudtyp som definieras som oljig. T-zonen, alltså din panna, näsa och haka kan påverkas mest av detta.


Så har vi hårrötterna. Där hårrötterna sitter finns melanocyternas stamceller, pigmentcellerna som bestämmer din hudfärg som vi pratade om tidigare. Enligt min efterforskning migrerar cellerna från hårfolliklarna till epidermis och bildar sedan pigment.


Vi har också 3 miljoner svettkörtlar i dermis och ett närverk av blodkärl som förser hela huden med syre och näringsämnen. Blodkärlen åtföljs av lymfkärlen. Om du skulle skära dig så du börjar att blöda har du fått dermis.


Den sista av hudens huvudskikt är hypodermis. Hypodermis benämns ofta som underhudsfett och isoleras oss mot kyla. Här finns också viktiga blodkärl som går upp till dermis, nervtrådar som går upp till dermis ända upp till epidermis och lymfkärl.

Hypodermis är det tjockaste av de tre lagren.

I djupet av hypodermis hittar vi det som många kvinnor tycker är jobbigt nämligen celluliter. Uppkomsten av celluliter beror på dålig blodgenomströmning i huden vilket bildar vätskeansamlingar i vävnaden. Dessa vätskeansamlingar gör att huden inte kan göra sig av med slaggprodukter. Detta i kombination med trycken från uppsvällda fettceller bildar celluliter. Celluliter är otroligt vanligt och fullkomligt naturliga. Är mer förekommande hos kvinnor än hos män.


Där har vi dom! Huden tre huvudskikt och deras funktioner.


Ha en fantastisk dag min gröna vän! Julia

bottom of page