top of page

GUIDE: Hur du tar reda på din hudtyp

Uppdaterat: för 4 dagar sedan

Att veta vad man har för hudtyp är inte helt enkelt, speciellt inte om du har använt produkter som har gjort din hud obalanserad.

Din hud kanske har blivit extra torr eller glansig på grund av att du har använt konventionella produkter som din hud egentligen inte tål.


Poängen med att använda produkter för din specifika hudtyp är den ska bli balanserad och på så sätt kännas mjuk och följsam i stället för exempelvis oljig eller stram.


I det här blogginlägget kommer jag att hjälpa dig att dela in din hud i en hudtyp genom att gå igenom de 4 hudtyper som har definierats. Jag delar även med mig om vad det är för typ av produkter som du ska använda för att din hud ska bli balanserad.


För att ta reda på vad du har för hudtyp kan du börja med att rengöra ansiktet för att sedan inspektera huden.

Hur känns det? Om du kollar på ansiktet i en spegel, har du stora eller små porer? Och hur känns det fysiskt? Känns huden stram eller mjuk?


Nedan listar jag våra 4 hudtyper och lite mer detaljerat vad som definierar respektive hudtyp och vad du ska använda för typ av produkter.

1. Normal hy/balanserad hy Den som har en normal eller rättare sagt balanserad hy har jämna porer som varken är förminskade eller förstorande på någon del av ansiktet. Huden har en balanserad talgproduktion vilket innebär att huden har en jämn fördelning av fett och fukt. Och vad ska du använda för typ av produkter om du har normal/balanserad hy? Använd fuktgivande hudvårdsprodukter så du behåller den höga fukthalten i huden.

2. Torr hy Den som har torr hy (och här räcker jag upp handen) har porer som knappt är synliga. Den kan vara fjällig, kännas sträv, stram och kan till och med klia. Det beror på att huden har brist på både fukt och fett jämfört med en balanserad hy som hade en jämn fördelning. Vad ska du använda för typ av produkter om du har torr hud? Använd produkter som är djupt återfuktande och gärna näringsrika. Utifrån egen erfarenhet rekommenderar jag även en ansiktsolja som exempelvis jojobaolja, avokadoolja eller arganolja.

3. Fet/oljig hy Den som har en ojlig hudtyp har en överproduktion av fett i talgkörtlarna vilket resulterar i att huden blir lätt blank och glansig. Porerna är ofta stora och det är vanligt att det uppstår finnar, blemmor och/eller pormaskar. Vad ska du använda för typ av produkter om du har fet/oljig hud? Använd hudvård som har balanserade egenskaper. Många produkter är i geléform och är lättabsorberade.

4. Kombinerad/blandhy Den som har en kombinerad hy har precis som det låter, en kombination av olika hudtyper. Detta är en utav våra vanligaste hudtyper. Om du har kombinerad hy eller blandhy så är din panna, näsa och haka, som också kallas t-zonen, balanserad/normal eller oljig och resten av ansiktet, speciellt kinderna torr eller balanserad/normal. Vad ska du använda för typ av produkter om du har kombinerad/blandhy? Använd produkter med en balanserande effekt. Grunden ska bestå av fukt och skydd men sen i kan t-zonen kan du använda produkter som rekommenderas för oljig hud.


Till sist har vi känslig hy vilket inte är en hudtyp utan ett tillstånd som alla kan ha oavsett om huden är torr, blandad, oljig eller balanserad.

En känslig hy reagerar ofta på parfymerade produkter eller olika väderlägen som sol eller kyla, men även mediciner, hormoner och stress. Hur huden visar att den är känslig kan vara genom rodnad, knottror, svullnad eller blåsor. Känslan i huden kan vara stickande, stramande eller till och med en brännande. Om jag ser till mig själv så är min hudtyp torr i kombination med känslig, speciellt på vintern. Då behöver jag ta till extra produkter för att min hud ska må bra och kännas balanserad.


Nu när du har delat in din hud i en hudtyp vill jag säga en sista sak innan jag avslutar detta inlägg och det är att det som är viktigt att komma ihåg är att ingen hud är den andra lik och din hud kan behöva olika produkter beroende på vilken tid det är på året och hur gammal du är. Så genom åren kan du pendla mellan olika hudtyper och det är helt normalt.


Ha en fantastisk dag!

Julia

Comments


bottom of page