top of page

Torr hårbotten? Testa att byta ut ditt schampo.

Uppdaterat: 16 maj 2022

När jag var tonåring hade jag problem med torr hårbotten, mjäll och även eksem. För att motverka/bota dessa använde jag mig av mjällschampo som Head & Shoulders och när jag tyckte att symtomen blev extra jobbiga använde jag mig även av min mammas läkarutskrivna medel mot sina kroniska eksem.


Att jag hade torr hårbotten frustrerade mig något så fruktansvärt och jag tyckte inte att det jag testade hjälpte mig... Vad jag inte förstod var att de produkter jag använde för att motverka torr hårbotten, mjäll och eksem gjorde saken värre på grund av de skadliga ämnen som fanns i dom.


Det som jag kom till insikt till först när jag började lära mig om ekologisk hudvård och de skadliga ämnen som finns i konventionell hudvård var att hårbotten är också hud.

Den skiljer sig från huden du har på armarna eller på benen men det är fortfarande hud.

Om jag använder en hudlotion som inte är bra för min hud fortsätter den att vara torr och sprickor fortsätter att uppstå, men om jag istället använder en ekologisk hudlotion eller olja kommer min hud att reparera sig själv och tanken slog mig att hårbotten kanske fungerar på samma sätt?


Det var verkligen som om en glödlampa tändes ovanför mitt huvud när jag kom fram till den insikten och då började mitt jobb med att hitta schampo som innehöll det som resten av min kropp älskade!

Sheasmör, kakaosmör eller olika vegetabiliska oljor som argan eller avokado och inga silikoner, parabener eller uttorkande ämnen var min utgångspunkt!


Jag vet ärligt talat inte hur många olika schampon jag har testat sedan jag startade detta experiment för över 6 år sedan men det har varit fantastiskt roligt att experimentera!


Jag håller fortfarande på att testa mig fram till den perfekta blandningen men en sak är säker, när jag bytte ut mitt schampo och tänkte att jag skulle ta hand om min hårbotten med samma kärlek och omtanke som jag tar hand om resten av min hud försvann alla mina symptom av mjäll, eksem och torr hårbotten!


Så om du lider av samma problem, testa att byta ut ditt schampo till först och främst en ekologisk variant och låt den gärna inkludera en olja eller ett smör (sheasmör eller kakaosmör).

Det gör all skillnad!


Psst! Byt även ut till balsam, hårinpackning och stylingprodukter. Det är inte bara ditt schampo som påverkar sin hårbotten.


コメント


bottom of page