top of page

INCI - INTERNATIONAL NOMENCLATURE OF COSMETIC INGREDIENTS

Ingredienser i skönhetsprodukter redovisas på förpackningens baksida i INCI-listan. Alla ingredienser har ett INCI namn som baseras ofta på latin för växt ingredienser och på engelska för andra substanser.
INCI listan kan vara svår att tyda för att INCI-språket skiljer sig ibland helt från de namn på ämnen som vi använder till vardags. Det innebär att en naturlig ingrediens kan låta kemisk i innehållsförteckningen och tvärtom.


Under nedanstående avsnitt kan du läsa mer om de olika ämnen som finns i skönhetsprodukter och deras INCI namn i ingredienslistan. Vi presenterar både syntetiska och naturliga ingredienser. 

Mjukgörare

Finns i hudvårdsprodukter för att bevara fukten i huden så vi inte blir torra,

Emulgeringsmedel

Finns i alla emulsioner som innehåller fett och vatten och som måste hålla ihop över tid. Nödvändig ingrediens i konventionell hudvård. 

Aktiva ingredienser

Varför kosmetikaföretag använder aktiva ingredienser i sin hudvård är för att dom föryngrar, återfuktar, jämnar ut rynkor.....

Förtjockningsmedel

Förtjockningsmedel och gelbildare finns i dina hudvårdsprodukter för att den ska vara lättare att applicera utan att bli för fet.

Fuktbindare

Fuktbindarens funktion är att binda vattnet i huden.

Konserveringsmedel

Finns i hudvårdsprodukter för att den ska få en hållbarhet på minst 30 månader och för att döda bakterier och svampar.

Syror

Deras huvudsakliga effekt är att verka exfolierande, alltså jämna ut hudens textur och hudton.

bottom of page